Daca pana acum ti-ai pastrat toate monedele virtuale in exchange-uri, acum este momentul sa folosesti un portofel Ledger sau Trezor
Credeai ca nimic rau nu se poate intampla daca iti pastrezi toate cryptomonedele in exchange-ul pe care l-ai folosit pentru a cumpara sau vinde? Azi, exista mai multe burse de criptomonede ca niciodata – fie ca este vorba de bitcoin sau de altcoin-uri, ai o multime de locuri in care poti sa cumperi, sa vinzi sau sa pastrezi crypto. Tot mai multi jucatori se alatura, an de an, acestei piete.
Totusi, expertii nu recomanda sa pastrati cryptomonedele pe aceste exchange-uri. Mai mult decat atat, nici evenimentele recente nu incurajeaza acest lucru. O cautare simpla pe google ne arata o multime de rezultate din toamna si iarna anului 2020 legate de atacarile hackerilor si pierderi de sute de milioane de dolari.
In octombrie 2020, KuCoin, un exchange de crypto cu sediul in Singapore a confirmat ca a fost spart si a pierdut monede in valoare de peste 280 de milioane de dolari.
In ajunului Craciunului, exchange-ul Livecoin a fost atacat si a pierdut controlul serverelor sale. Hackerii au marit ratele de schimb de 10-15 ori, pentru a profita de situatie.
In decembrie, EXMO din Marea Britanie a fost spart si aproximativ 52 de milioane de dolari au disparut – inclusiv Bitcoin, Ripple, Ethereum si alte monede furate din conturile utilizatorilor.
Upbit a pierdut 342.000 ETH, Bitpoint mii de monede, Binance peste 7.000 BTC, VinDax peste 500,000 dolari… iar lista poate continua
Criptomonedele detinute sunt in sigurata doar daca metoda pe care o utilizați pentru a le stoca este sigura. Exchange-urile sunt considerate locul cel mai puțin sigur pentru stocarea criptomonedelor, în timp ce portofelele offline sunt cele mai sigure. Aspectul cel mai interesant la cryptomonede este faptul ca acestea sunt descentralizate, dar majoritatea exchange-urilor sunt platforme centrallizate, gazduite pe un server cu o baza de date care este expusa atacurilor hackerilor.
Ce este un portofel crypto?
In termeni simpli, un portofel crypto este un loc in reteaua blockchain, in care sunt stocate cryptomonede, caracterizat printr-o cheie publica si o cheie privata. Cheia publica este o adresa a portofelului pe care oricine o poate vedea si folosi pentru a iti trimite monede. Cheia privata este metoda de autentificare prin care iti poti accesa fondurile. Cel mai important lucru in securizarea portofelului crypto este sa pastrezi cheia privata in siguranta. Ori de cate ori introduci aceasta cheie pe un site web pentru a te autentifica in portofelul crypto, aceasta este expusa deoarece se transmite prin mai multe servere pana ajunge la destinatie.
Solutia? Un portofel electronic hardware
Spre deosebire de portofelele software ce sunt uneori sunt vulnerabile la piratare (un hacker este capabil să instaleze malware pe dispozitiv și să infecteze computerul unui utilizator cu un logger de chei, care îi permite să fure cheile private ale portofelului criptomonedele stocate în interiorul acestora), cele hardware au alt mod de operare. Un dispozitiv hardware pentru cryptomonede nu iti stocheaza monedele ci cheia privata. Toate fondurile tale raman in continuare pe blockchain dar acest dispozitiv iti tine cheia privata in siguranta. Astfel in momentul in care accesezi portofelul crypto, dispozitivul hardware va trimite cheia privata catre blockchain intr-un mod sigur. Dacă un hacker ar dori să fure criptomonedele ținute în portofelul electronic, ar trebui să fure dispozitivul dar sa obtina si pinul secret.
Doua dintre cele mai populare optiuni sunt:
Ledger Nano S
Super securizat, a devenit unul dintre cele mai iubite wallet-uri, fiind vandut in peste 1 milion de bucati, in intreaga lume.
Odata cumparat, acest wallet se dovedeste a fi cu adevarat folositor – el pastreaza, permite trimiterea si primirea de crypto – Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash etc. Accesul se face cu un cod pin, iar resetarea lui se face cu o fraza secreta.
Trezor
Securitate de top, un portofel cripto foarte cunoscut, deține un număr mare de cryptomonede si orice token-uri pe baza de Ethereum. Are parte de actualizări constante de firmware. Portofelul Trezor a fost portofelul original hardware, de criptomonede, ce a fost lansat in 2014. Trezor va permite să stocați, să trimiteți și să primiți în siguranță o gamă largă de cryptomonede.
Preturile acestor portofele electronice pornesc de la 60 de dolari si pot sa atinga 200 de dolari, in functie de dispozitivile folosite.
Ce se intampla daca pierd portofelul hardware?
Cel care gaseste portofelul, nu il va putea folosi fara pinul secret. Pinul, introdus gresit de trei ori, va duce la blocarea dispozitivului. Exista posibilitatea configurarii unui nou dispozitiv cu aceleasi date folosind fraza secreta care este formata din 24 de cuvinte (aceasta fraza se salveaza pe o hartie in momentul configurarii primului dispozitiv). In cazul in care nu mai detii un nou dispozitiv ai totusi posibilitatea de a accesa fondurile tale folosind un wallet online (nu este recomandat) utilizand fraza secreta.