19.3 C
București
joi, septembrie 28, 2023

Ce este mineritul de cryptomonede?

Informatii utile despre operatiunea de “mining”

Monedele virtuale minate sunt o parte integranta in aceasta economie a criptomonedelor – ce inseamna ca o moneda este minabila si cum decurge acest proces de mining?

Multe tipuri de criptomonede sunt eliberate pe piata treptat, printr-un proces cunoscut sub numele de minerit (sau mining, in limba engleza). Puterea de calcul este esentiala in generarea de monede noi – iar nivelurile de putere de procesare necesare tind sa creasca in timp.

La ora actuala, cel mai mare blockchain (baza de date ce ofera infrastructura functionarii oricarei monede) ce extrage criptomonedelor este Bitcoin – cunoscut sub numele abreviat de BTC. In primele zile de existenta a acestei monede, toti minerii de Bitcoin se descurcau in aceste operatiuni cu un laptop. Dar acum, cresterea dificultatii de minare a dus la o profitabilitate tot mai greu de obtinut, cu exceptia cazului in care ai un hardware sofisticat pentru minerit. Astfel, tot mai multa lume se indreapta catre monede alternative, cum ar fi Ethereum.

Cum poti sa minezi Ethereum?

Inainte de a trece la partea practica, sa intelegem care este starea actuala a acestei monede si sa intelegem cum a ajung azi atat de valoroasa:

Pretul celei de-a doua mari criptomonede din lume, Ethereum (ETH), a atins un nou maxim istoric de 1.440 dolari SUA in 19 ianuarie 2021. Aceasta a incalcat un maxim anterior stabilit acum trei ani si a dat ETH o valoare totala de 160 de miliarde de dolari americani, desi a revenit de atunci la aproximativ 80 de miliarde de dolari.

ETH, care ruleaza pe un sistem tehnologic cunoscut sub numele de Ethereum blockchain, valoreaza de peste zece ori pretul pe care il avea atunci cand a ajuns la minimul pietei “COVID”, in martie 2020. Sa nu uitam – aceasta criptomoneda are doar cinci ani, ca varsta. In parte, aceasta crestere remarcabila a valorii sale se datoreaza excesului de bani care curg catre toate criptomonedele de varf, care sunt acum vazute ca active relativ sigure in burse si o investitie speculativa buna.

In timpul procesului de minerit, computere se intrec unul cu celalalt pentru a rezolva problemele de calcul pentru a adauga blocuri de date la blockchain-ul Ethereum.

Adaugarea constanta de blocuri de acest tip face posibila functionalitatea descentralizata a aplicatiei. Minerii sunt precum o coloana vertebrala a retelei Ethereum – si sunt recompensati cu monede Ethereum.

Fata de reteaua Bitcoin (ce necesita o cantitate masiva de putere de calcul), reteaua miniera a Ethereum este mult mai eficienta. De exemplu, exploatarea medie a blocurilor dureaza aproximativ 10 minute in reteaua Bitcoin, in timp ce algoritmul de proba a retelei Ethereum adauga 1 bloc la fiecare 12 secunde.

Acest lucru nu inseamna ca veti putea castiga 1 ETH la fiecare 12 secunde. Amintiti-va ca concurati cu alte mii sau zeci de mii de mineri pentru aceste monede. Mineritul necesita, de asemenea, aparaturi specializate si o cantitate anume de cunostinte tehnice pentru a incepe. Preturile acestora pornesc de la 5000 de lei si pot depasi chiar si 50000 de lei.

Dani Zaharie
Dani Zaharie
Live still you are alive!

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stiri Recente