1.4 C
București
duminică, decembrie 10, 2023

Amazon, Apple și Google taie orice legături cu Parler, o aplicație care a atras susținătorii lui Trump

Companiile gigant au suspendat serviciile informatice fata de rețeaua socială ce pune preț pe „liberă exprimare”

În vreme ce foarte mulți conservatori caută alternative la Facebook și Twitter, după ce aceste companii de social media au început sa cenzureze și chiar sa suspende conturile fostului președinte american Donald Trump, alți utilizatori au nevoie de soluții care sa nu le invadeze intimitatea precum cele amintite anterioare. Parler a fost una dintre cele mai bune opțiuni – sau cel puțin așa părea cu ceva vreme în urmă. La începutul acestui an însă, în timp ce Parler prindea tot mai mult avant si atragea tot mai mult lume, firmele ce dețin monopolul in IT au decis sa inlature aceasta aplicatie. Pentru a-l cenzura pe Trump sau pentru a elimina competiția? O întrebare deloc usoara si din păcate, foarte incomoda în contextul politic actual.

Cum a devenit atat de populara aceasta platforma de social media relatia, infiintata doar in 2018? În SUA, Parler a explodat după ce Trump și suporterii săi conservatori si-au facut conturi acolo. Sa nu uitam ca in prima saptamana a anului 2021, conturile președintelui au fost înlăturate definitiv de pe Facebook si Twitter, intr-o decizie fara precedent. Sa fie acesta începutul sfarsitului democratiei si a exprimării libere, spun unii? Sau sa fie momentul în care firmele mari din IT se dovedesc a fi mai mult decat simple companii ce găzduiesc platforme și devin spatii editoriale, cu o politică proprie?

Ce este Parler? Multi îl vad ca un amestec de funcții din platformele Twitter si Instagram, cu mai puține imagini. În loc de tweets, poti sa postezi “parleys” de pana la 1000 caractere si poti sa redistribui alte postari. „Votezi” o postare pentru a-ți arăta ca iti place sau ca o aprobi. Parley iti permite sa postezi GIF-uri, fotografii și meme, precum și să urmăresti conturi și să folosesti hashtag-uri.

Ce s-a intamplat in doar cateva zile? Apple a asezat Parler in topul aplicatiilor pentru iPhone-uri, dupa ce instalariile au crescut intr-un ritm ametitor. Apoi, Google si Apple (sisteme ce “alimenteaza” majoritatea telefoanelor ori tabletelor din lume) au sters Parler din magazinele lor de aplicatii – explicatia oferita? Noua aplicatie nu cenzureaza suficient (nu modereaza corespunzator) postarile utilizatorilor – unele dintre acestea incurajand violenta sau infractiunile.

Apoi, Amazon a transmis reprezentantilor Parler că va opri furnizarea de servicii de gazduire web din cauza încălcărilor repetate ale regulilor Amazon. Ce insemna asta? Că întreaga platformă Parler va ieși din online, cu excepția cazului în care in aceeasi zi va fi capabila să găsească un nou serviciu de găzduire.

„Marile companii de IT vor cu adevărat să omoare concurența”, a declarat John Matze, directorul executiv al lui Parler, într-un mesaj. „Și am multe de făcut în următoarele 24 de ore pentru a mă asigura că datele tuturor nu sunt șterse definitiv de pe internet”.

In 14 ianuarie, CEO-ul Parler a declarat că aplicația s-ar putea închide definitiv după ce a fost inlaturata din gazduirea oferita de Amazon.

Dani Zaharie
Dani Zaharie
Live still you are alive!

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stiri Recente